Magyar Agár

Az agarászat az egyik legősibb vadászati mód, mellyel eleink meg tudták szerezni a napi bevetőiket. Hosszú idő telt el az első agár típusú kutyák kialakulása óta, de vannak helyek, ahol a mai napig a megélhetést jelentik ezek az állatok és nehogy azt képzelje bárki, hogy ehhez kontinenseket kell átutazni. Szó sincs róla! Még az országhatárt sem kell átlépnünk miatta!

Az agarak minden tulajdonsága a zsákmány megszerzésére tökéletesedett ki. Éles látásukkal a sík terepet pásztázva igyekeznek minél előbb meglátni a prédát, hogy aztán nulláról százra kapcsolva hosszú lábaikkal sebesen megiramodva próbálják elkapni a kiszemelt vadat.

A magyar agár jellegzetes munkatulajdonsága a kitartóság hazai terepeinken, ehhez nagy szüksége van erős szívre, tüdőre, sziklaszilárd vázrendszerre.  Az agarászok nagy vágya, hogy minél több lehetőség adódjon magyar agaraink kipróbálására, hogy ne veszítsük el a szeretett fajtánkat leginkább meghatározó tulajdonságokat.

A magyar agarak egyedszáma – hasonlóan több hungarikum fajtánkhoz – igen alacsony. Nagy szükség van rá, hogy itthon is minél többen megismerjék és megszeressék ezt a kivételes fajtát. Aki egyszer élt már agarakkal, azt nem kell többé győzködni ennek varázsáról. Robbanékony vadászból otthon kényelmesen pihenő, kedves családtag válik egyetlen pillanat alatt, amint átlépi a kertkaput. A család minden tagjával jól kijön kortól függetlenül, sőt háziállatokhoz is kiválóan hozzászoktatható, ha ezt már kölyökkortól elkezdjük. Viszont azt sosem szabad elfelejtenünk kirándulásaink során, hogy egy éles fegyver van a kezünkben, ezért vadban gazdag területeken - vagy ahol bármi elsuhanó futásra késztetheti és balesetet okozhat - senki fejében ne forduljon meg póráz nélkül andalogni agarával.

Az elmúlt években összekovácsolódott a kis baráti csapatunk, ahol az agarak szeretete visz minket előre. Igyekszünk minél többekkel megismertetni a magyar agarak kiváló tulajdonságait és ehhez a saját kezdeményezéseinken kívül más agaras-, valamint magyar kutyafajtákat képviselő egyesületek rendezvényein is szívesen veszünk részt. Keressük a még regisztrálatlanul fellelhető egyedeket, amik fajtába fogadásában sok segítséget kapunk a jelenlegi fajtagondozó klubtól. Reményeink szerint a jövőben határainkon túl is lesz lehetősége Baráti Agarásztársulatunknak kutakodni és a fajta szempontjából értékes egyedeket találni. Fenntartva ezt a fajtáért eddig is mindenkivel együttműködni képes társulatot, a jövőbeni céljaink eléréséhez újabb segítő szándékot találtunk a Hungarikum Kutyafajták Országos Szövetségében, így bizakodva nézünk előre!